Dobrovoljno darivanje krvi

Dobrovoljno darivanje krvi jedna je od temeljnih aktivnosti Crvenog križa, a doborvoljni darivatelji krvi su blago svakog društva Crvenog križa, stoga i GD Crvenog križa Zaprešić posebnu pažnju posvećuje darivateljima krvi i organiziranju akcija dobrovoljnog darivanja krvi.

Ukupno u Zaprešiću godišnje imamo 12 redovitih akcija DDK koje se održavaju u našim prostorijama, uz to u Kraju Donjem u općini Marija Gorica imamo godišnje tri akcije DDK te u općini Bistra, a surađujemo i s pogonom Plive u Savskom Marofu gdje povremeno također održavamo akcije DDK.

DDK se temelji na tri važna načela: DOBROVOLJNOST, ANONIMNOST, BESPLATNOST I SOLIDARNOST.

Neka od često postavljanih pitanja u vezi DDK:

Kako se postaje dobrovoljni darivatelj krvi?

Jednostavno-najprije morate donijeti odluku da želite darivati krv i tako spašavati živote ljudi. Nakon toga se trebate  javiti u GD Crvenog križa Zaprešić, dolaskom u naše prostorije na Trgu žrtava fašizma 8 ili pozivom na 01/3313302. Naši zaposlenici uputiti će Vas u sve potrebne detalje.

Kako se sve može dati krv?

Najčešći način davanja krvi je “klasično” darivanje, što znači uzimanje jedne pune doze krvi od 450 mililitara. Također se mogu uzimati pojedini sastojci krvi, što zovemo davanje na aparatu-staničnom separatoru.

Koliko traje davanje krvi?

Nakon liječničkog pregleda i određivanja hemoglobina u krvi, klasično darivanje krvi traje desetak minuta. Nakon toga je predviđeno vrijeme za odmor uz druženje s drugim darivateljima te osvježenje uz lagani obrok i bezalkoholno piće.

Kako često i tko može dati krv?

Darivanje krvi je privilegija zdravih ljudi jer samo zdrava osoba od 18 do 65 godina starosti može biti darivatelj krvi. Muškarci mogu dati krv svaka tri mjeseca, a žene svaka četiri mjeseca.

Može li darivanje krvi ugroziti zdravlje darivatelja?

Darivanje krvi obavlja se uz stručni nadzor medicinskog osoblja i potpuno je bezopasno za zdravu osobu. Pribor koji se koristi prilikom darivanja krvi je zapakiran, sterilan i za jednokratnu upotrebu te darivatelj ne može dobiti AIDS niti bilo koju dugu bolest.

Treba li jesti prije darivanja krvi?

Nije poželjno biti natašte. Preporuča se lagani obrok nekoliko sati prije darivanja krvi. Zbog bolesnika koji će primiti darovanu krv, NE preporuča se jesti izrazito masnu hranu ili piti alkohol 8 sati prije darivanja krvi.

Koji su razlozi privremenog odbijanja darivatelja?

  • nizak hemoglobin, visoki ili niski tlak
  • žene za vrijeme menstruacije, trudnoće ili dojenja
  • lakše akutne bolesti (hunjavica, prehlada)
  • alkoholizirano stanje
  • uzimanje antibiotika
  • cijepljene osobe
  • nakon primitka transfuzije
  • nakon operativnih zahvata

Ovo su samo neki od razloga odbijanja, konačnu odluku donosi liječnik prilkom pregleda i razgovora s darivateljem prije samog čina darivanja krvi.

Više informacija o DDK možete pronaći i na stranicama Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu.

Također uvijek nam se možete javiti i na broj 01/3313302 ili nas posjetiti u našim prostorijama.