VEČER ZAPREŠIĆKIH DARIVATELJA KRVI

Dodijeljene zahvalnice za “okrugla” darivanja

Priredbom u čast dobrovoljnih darivatelja krvi nazvanom „Večer dobrovoljnih darivatelja krvi Zaprešića i okolice“ koja je održana 5. prosinca u Pučkom otvorenom učilištu Zaprešić, Gradsko društvo Crvenog križa Zaprešić zahvalilo je svojim dobrovoljnim darivateljima krvi na nesebičnosti i humanosti koju iskazuju činom darivanja krvi.

Oko 150 darivatelja krvi odazvalo se na svečanost

Na priredbu koja je održana na Međunarodni dan volontera, jer i darivatelji krvi su na svojevrstan način volonteri koji za svoje vrijeme i darovanu krv ne traže naknadu, odazvalo se ukupno oko 150 dobrovoljnih darivatelja krvi s područja grada Zaprešića te općina Brdovec, Marija Gorica, Pušća, Luka, Dubravica, Jakovlje i Bistra. Programom te svečanom podjelom priznanja za „okrugla“ darivanja htjelo se zahvaliti i nagraditi darivatelje krvi koji su u svojoj humanosti često vrlo samozatajni, odnosno na ovaj način htjelo se okupiti darivatelje na jednom događaju zajedništva i druženja kako bi oni sami uvidjeli da su  jedna velika snaga i vrijednost u društvu te je također   cilj  bio „izvuči“ darivatelje iz anonimnosti i odati im priznanje javno, pred društvom i medijima kako bi potaknuli adekvatno društveno vrednovanje darivateljstva krvi, rekao je u svojoj uvodnoj riječi Denis Ljevaković, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Zaprešić. Okupljenima se obratio i dr. Ivica Cvetković, predsjednik Društva Crvenog križa Zagrebačke Županije koji je istaknuo kako je darivanje krvi nenadomjestiva društvena vrijednost jer dobrovoljni darivatelji krvi darujući dio sebe, tekućinu koja život znači, omogućuju život drugima onime što ni na koji način nije moguće proizvesti nego dobiti jedino od živog čovjeka. Dr. Damir Benčević, zamjenik gradonačelnika Grada Zaprešića pohvalio je rad Crvenog križa Zaprešić kako u segmentu darivateljstva krvi tako i u drugim područjima humanitarnog rada te se slikovito izrazio kako je vidljivo da je dolaskom novog ravnatelja Denis Ljevakovića u zaprešićki Crveni križ upumpana nova krv.

Denis Ljevaković, ravnatelj GDCK Zaprešić

Priznanja darivateljima za „okrugla“ darivanja uručili su sami darivatelji, volonteri koji nesebično rade na promoviranju darivanja krvi kroz organiziranje akcija darivanja krvi i to Dragutin Frkanec, dugogodišnji volonter, član Odbora Crvenog križa Zaprešić i organizator akcija darivanja krvi u Mariji Gorici, zatim Vesna Bogdan koja organizira i promiče darivateljstvo krvi u Bistri te Ivan Gavranović, koji organizira akcije darivanja krvu u pogonu Plive u Savskom Marofu. Ovom prigodom priznanja su uručena za 1., 5., 10., 20., 25., 30., 35., 40., 100. darivanje te za završno darivanje za darivatelje koji prestaju darivati krv zbog dobi ili zdravstvenog stanja. Među dobitnicima priznanja vrijedi istaknuti Miciku Vajdić koja je dobila priznanje i brončani znak za 35 darivanja krvi, Aleksandra Ekarta koji je dobio priznanje i zlatni znak za 100 puta darovanu krv te Željka Jakovljevića i Dragutina Frkanca koji imaju preko 100 darovanih doza krvi, a koji su primili priznanje za završno darivanje.

Dodjela zahvalnica za “okrugla darivanja”

Cijelu priredbu je obogatio nastup tamburaškog sastava, popularnih Savskih valova, koji je izvedbama domaćih, većem dijelu publike dobro poznatih melodija dodatno razveselio okupljene, a druženje darivatelja krvi nastavljeno je i nakon koncerta uz domjenak s domaćim specijalitetima i dobrom kapljicom.

Savski valovi razveselili su izvedbama poznatih melodija okupljene darivatelje

Dobrovoljno darivateljstvo krvi u Zaprešiću doživljava u posljednje vrijeme svojevrstan uzlet, od 2016. godine do danas broj prikupljenih doza krvi na godišnjoj razini porastao je dvostruko te se trenutno kreće  oko 800, a registrirano je ukupno 565 dobrovoljnih darivatelja krvi na cijelom području Zaprešića i okolice, oko 150 više nego krajem 2016. godine. Sve to, posebno rast broja novih i mladih darivateljica i darivatelja krvi, ukazuje na oživljavanje ove humane aktivnosti na području Zaprešića.