POKAZNA VJEŽBA

Prikaz spremnosti za krizne situacije

Članovi gradskog interventnog tima cvenog križa Zaprešić sudjelovali su u nedjelju 29. kolovoza na pokaznoj vježbi na Trgu pape Ivana Pavla II. u Zaprešiću, koju je organizirao DVD Zaprešić povodom 120 godina svojeg postojanja i rada.

Scenarij ove pokazne vježbe obuhvaćao je požar i urušavanje stambenog objekta, u ovom slučaju višestambene zgrade na Trgu pape Ivana Pavla II, tj. gašenje navedenog požara, zatim evakuaciju osoba i ozleđenih iz požarom zahvaćenog stambenog objekta te pružanje prve pomoći i zbrinjavanje ozljeđenih osoba do dolaska hitne medicinske pomoći.

Evakuacija ozljeđenih iz požarom zahvaćenog objekta

Zadatak interventnog tima Crvenog križa Zaprešić bio je podići šator za medicinsko zbrinjavanje te pružiti prvu pomoć te zbrinuti ozljeđene u požaru i urušavanju stambenog objekta. Također pripadnici našeg tima su obavili i realistični prikaz ozljeda tj. pripremili su osobe koje su glumile ozljeđene da izgledaju kao da sustvarno ozljeđeni.

Pružanje prve pomoći ozljeđenima u požaru

U edukativnom djelu programa pripadnici DVD-a Zaprešić i JVP Zaprešić su prezentirali kako se gasi požar ulja koji je zahvatio kuhinju te požar plinske boce dok su članovi našeg interventnog tima prikazai i educirali građane kako se pruža prva pomoć osobi koja nije pri svijesti i ne diše tj. prikazali su kako se radi oživljavanje masažom srca i umjetnim disanjem usta na usta.

Prezentacija oživljavanja-masaža srca i umjetno disanje

Ova pokazna vježba pokazala je kakvim materijalnim resursima te kojom razinom osposobljenosti za izvanrede situacije raspolažu DVD Zaprešić i Crveni križ Zaprešić te je ocijenjena uspješnom kao i dosadašnja suradnja ova dva subjekta i dionika sustava civlne zaštite na lokalnoj razini.

Gradski interventni tim Crvenog križa Zaprešić