PROJEKT ZAŽELI

Održana uvodna konferencija projekta

Brojni partneri, volonteri, zaposlenici i korisnici GDCK Zaprešić okupili su se 7. srpnja na uvodnoj konferenciji projekta “Zaželi i ostvari, zaposli se i pomozi potrebitima” koja je održana u Gradskoj knjižnici Ante Kovačića u Zaprešiću.

Projekt “Zaželi i ostvari, zaposli se i pomozi potrebitima” financiran je 100% bespovratnim sredstvima odnosno sredstvima osiguranim 85% iz Europskog socijalnog fonda te 15% sredstvima koje je osigurala RH. Radi se o Zaželi – programu zapošljavanja žena – faza III koji je sada zaživio i u Zašprešiću na zadovoljstvo zaposlenih žena, krajnjih korisnika, ali i drugih subjekata koje se bave socijalnom problematikom na području Zaprešića.

Projekt je vrijedan 65.618,16 eura i ukupnog je trajanja 8 mjeseci, a zapošljavanje žena iz ciljane skupine je na određeno vrijeme u trajanju od 6 mjeseci. Radi se o nastojanju da se povećaju kompetencije, samopouzdanje i zapošljivost teže zapošljivih žena i pripadnica ranjivih skupina kao što su osobe starije od 50 godina, samohrane majke, bivše ovisnice, invalidne osobe, pripadnice romske nacionalne manjine i sl. s jedne strane te o podizanju kvalitete života osoba treće životne dobi kroz pružanje usluge pomoć u kući.

Ukupno je projektom trenutno obuhvaćeno osam žena iz ciljane skupine te 60 korisnika starijih od 65 godina. Nakon početnih teškoća sa zapošljavanjem dovoljnog broja žena iz ciljane skupine i pronalaska krajnjih korisnika prvi rezultati i izvještaji s terena su vrlo zadovoljavajući. Naime korisnici izvještavaju da im dolazak gerontodomačica u kućanstvo puno znači dok same zaposlenice kažu da im je rad i pomoć starijima lijepo i korisno iskustvo dok je ponovo biti zaposlen ohrabrujuće i dodaje na samopouzdanju.