HUMANISTIČKI ODGOJ DJECE

Vrijedna donacija za vrtiće i škole

Crveni križ Zaprešić surađuje s lokalnim vrtićima i školama na odgoju djece za humanost te je u sklopu ove suradnje u siječnju nekim od vrtića i škola s našeg područja predana vrijedna donacija edukativnih slikovnica s temama vezanim za aktivnosti Crvenog križa te torbi prve pomoći u slopu osiguravanja veće sigurnosti u odgojno-obrazovnoj ustanovi.

Radi se o projektu odgoj za humanost od malih nogu koji vrlo uspješno provode DV Videk iz Brdovca te je sada došlo do povezivanja s OŠ Ivane Brlić Mažuranić iz Prigorja Brdovečkog s ciljem da se edukativne aktivnosti koje su započete s djecom u vrtiću nastave nakon njihovog dolaska u osnovnu školu, a kako se ne bi gubio kontinuitet odgoja i edukacije najmlađih o osnovnim humanim vrednotama. Smatramo da je ovo zaista ogledni primjer edukacije i suradnje koji može poslužiti kao uzor za druge odgojno-obrazovne ustanove koje žele raditi na odgoju za humanost najmlađih. Donirani materijali kao što su slikovnice, puzle i sl. primjereni vrtičkom i osnovnoškolskom uzrastu pomoći će odgojiteljima i nastavnicima prenijeti djeci suštinu rada i djelovanja Crvenog križa kao i senzibilizirati ih za temeljne humane vrednote.

Drugi projekt uz koji je vezana ova donacija je projekt Sigurnije škole i vrtići. Radi se o platformi korz koju uključene odgojno-obrazovne ustanove nastoje izgraditi bolje kapacitete za djelovanje u kriznim situacijama kao što su poplava, požar, potres i slično kako bi se smanjile negativne posljedice istih unutar same ustanove odnosno drugim riječima kako bi se postigla veća sigurnost za osoblje i djecu u slučaju takvih nepredviđenih situacija. Do sada su u sudjelovanju u ovom projektu Hrvatskog Crvenog križa najviše odmkli DV Videk iz Brdovca i DV Maslačak iz Zaprešića te im je u sklopu projekta donirana vrijedna torba prve pomoći s ciljem povećanja sigurnosti. Medicinska torba sa sanitetskim materijalom je donacija Hrvatskog Crvenog križa i Hrvatske poštanske banke.