SANACIJA POSLJEDICA POTRESA

Gradski interventi tim aktivan u Petrini

Članovi gradskog interventnog tima Crvenog križa Zaprešić nalaze dislocirani se na ispomoći snagama Hrvatskog Crvenog križa koje na području Siska, Petrinje i Gline saniraju posljedice potresa koji je pogodio taj dio Hrvatske 28. i 29. prosinca 2020.

Naši volonteri i zaposlenici kao dio tima za odgovor na katastrofe djeluju najviše u potresom teško pogođenim selima u okolici Petrinje dostavljajući stanovnicima nužnu pomoć u hrani i higijenskim potrepštinama. Osim toga sudjeluju u osiguravanju privremenog smještaja, podižu šatore te osiguravaju i dostavljaju agregate, grijalice, materijal za osnovnu sanaciju objekata i drugo.

Ivan Kuštro dostavlja hranu i vodu stanovnicima okolice Petrinje

Svakodnevno na petrinjskom području boravi 3-4 člana našeg interventnog tima s jednim ili dva vozila. Podijeleni su u dva pod tima od kojih je jedan na terenu te se izmjenjuju u smjenama po tri dana kako bi se tim koji se vratio s terena zasluženo odmorio.

Drago Lovrenčić-i razgovor i psihološka pomoć također su važni

Rad je prilično naporan, radi se neprekidno 12-14 sati samo uz pauze za obroke, ali kako kažu članovi našeg tima, ne razmišlja se o tome već se daje maksimum jer potrebe stanovnika koje treba zadovoljiti su velike. Informacije s terena kažu da su sada osnovne potrebe za hranom i higijenom stanovnika zadovoljene, teren se obilazi kako bi se obnovilo zalihe unesrećenih, a ono na čemu se trenutno radi je osiguranje što boljih uvjeta smještaja stanovnika čije su kuće oštećene ili srušene.

Zdravko Popović-rad na osiguravanju privremenog smještaja