UKRAJINSKA KRIZA

Prve izbjeglice na području Zaprešića

Peti dan nakon izbijanja rata u Ukrajini prve izbjeglice počele su pristizati na područje Zaprešića, stoga Crveni križ Zaprešić moli sve osobe iz Ukrajine smještene na području Zaprešića i šire okolice da se dođu prijaviti u prostorije Crvenog križa kako bi bile evidentirane u evidenciji službe traženja te kako bi im bila pružena adekvatana pomoć.

Ovih dana evidentirali smo prve osobe koje su zbog ratnih sukoba morale napustiti Ukrajinu te se nalaze na području Zaprešića i šire okolice, njima je pružena pomoć u prehrambenim i higijenskim potrepštinama kako bi im olakšali prve izbjegličke dane, a nastojali smo im pružiti i utjehu te psihlošku podršku.

Izuzetno je važno da se izbjegle osobe prijave u Crveni križ kako bi bile evidentirane radi obnavljanja obiteljskih veza (služba traženja) u slučaju da su razdvojeni od drugih članova svoje obitelji.

Osim toga volonteri Crvenog križa Zaprešić aktivni su na prihvatu ukrajinskih izbjeglica u prihvatilištu u Motelu Plitvice gdje pristižu osobe koje nemaju osiguran smještaj na području RH te tamo borave do pronalaženja adekvatnog smještaja.

Za organizaciju smještaja izbjeglica nadležno je ravnateljstvo civilne zaštite te svi grđani koji žele ponudi smještaj za izbjeglice iz Ukrajine to mogu učiniti slanjem e-maila na adresu Ravnateljstva civilne zaštite rcz.zbrinjavanje@mup.hr