Tjedan Crvenog križa

Brojne aktivnosti za sugrađane


U Crvenom križu Zaprešić, Tjedan Crvenog križa koji se obilježava od 8. do 15. svibnja obilježen je nizom humanitarnih, edukativnih i zdravstveno-preventivnih aktivnosti.

Temeljem inicijative nekoliko sugrađana koji su nam dojavili da je obitelji Žauher-Ivančević iz Zaprešića u nedavnom požaru izgorio dio obiteljske kuće u kojem je nastala veća materijalna šteta u visini od 170.000,00 kuna, a s obzirom da obitelj ne raspolaže s tolikim novčanim sredstvima za obnovu objekta, pokrenuli smo humaniternu akciju “Pomozimo obitelji Žauher-Ivančević”. Akcija je provedena 11. svibnja na Trgu Ivana Pavla II u ZAprešiću kao glazbeni događaj na kojem su nastupili brojni poznati hiphop izvođači, a sredstva su se prikupljala donacijama građana.

Humanitarna akcija za obitelj Žauher-Ivančević

U sklopu naših zdravstveno preventivnih aktivnosti kojima nastojimo unaprijediti zdravlje naših sugrađana 13. svibnja smo organizirali besplatni preventivni pregled mobilnim mamografom za populaciju žena od 40-49 godina. Ovo je već drugi mamografski pregled mobilnim mamografom ove godine koji smo organizirali u suradnji s Domom zdravlja Zagrebačke županije, a interes je kao i prethodni put bio vrlo veliki.

Mobilni mamograf ispred prostorija Crvenog križa Zaprešić

Osim mobilne mamografije u Tjednu Crvenog križa proveli smo i besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera u krvi. I ovo je naša redovita zdravstveno-preventivna aktivnost koju provodimo jednom mjesečno i to svaki drugi utorak u mjesecu.

Mjerenje krvnog tlaka i šećera u prostorijama Crvenog križa Zaprešić

U partnerstvu s Hrvatskim Crvenim križem provodimo projekt “Humanitarni paket za središnju Hrvatsku” u sklopu kojeg su u tijeku tri podijele paketa prehrane i higijene za oko 400 socijalno najugroženijih stanovnika Zaprešića i okolice, a dio projekta je i edukacija korisnika o upravljanju kućnim budžetom koju su 14. svibnja provele volonterke Anita Skela u Lucija Špehnjak.

Edukacija korisnika o upravljanju kućnim budžetom

Za Tjedan Crvenog križa već je tradicionalno vezana i humanitarna akcija “Vaš dar za pravu stvar”. Radi se o akciji prikupljanja prehrambenih proizvoda koju provodimo u suradnji s trgovačkim centrom Kaufland u Zaprešiću. Prikupljene namirnice biti će podijeljene u mjesečnim paketima pomoći za korisnike Socijalne trgovine te za pripremu toplih obroka u Pučkoj kuhinji.

Košarica s prikupljenim proizvodima u Kauflandu.

Dan i Tjedan Crvenog križa obilježavaju se u cijelom svijetu u sjećanje na Herija Dunanta, švicarskog humanitarca i dobrotvora koji je utemeljio i osnovao Crveni križ koji se pretvorio u globalni pokret i humanitarnu organizaciju, a koji je rođen 8. svibnja 1828. Za nas je to bila prilika da javno prezentiramo sve one aktivnosti koje i inače obavljamo za dobrobit šire zajednice, a posebno onih naših sugrađana koji su socijalno ugroženi.

Odgovori